MaddMagazine

USA izvoz demokracije udaril kot bumerang

Današnje dogajanje in  novica o nasilju v USA in vdorom Trumpistov v kongres pravzaprav niti ne preseneča. USA je z doktrino  Wolfowitz ( v nadaljevanju ) pravzaprav utemeljila svojo hegemono, arogantno politiko do sveta in to se maščuje na več načinov. Z nasiljem, ki ga izvaja po svetu se je nasilje kot bumerang vrnilo nazaj »izvoz demokracije«. Ironija je, da se kot razlog poraza Demokratov ob zmagi Trumpa na volitvah obtožuje Rusijo. Po drugi strani pa predsednik Trum ponavlja mantro poražencev, da so volitve ukradene. To je večkrat v enem dnevu ponovil in na posreden način netil nasilje. Dejstvo je, da je USA s razpustitvijo SSSR-a pravzaprav začela novo hladno vojno, saj ne želijo, da je kdo ogroža položaj USA kor policista No:1 na svetu. USA je zgovovinsko padla na najnižji nivo tehno-totalitarnih režimov.

 Slovenskemu premier Janezu Janši so totalitarni politiki vzor, nenehno ponavlja in nadgrajuje, kar se je v Kumrovcu naučil ( politična šola Zveze Komunistov Jugoslavije ). V Sloveniji imamo vzpon neo tehno-totalitarnega premierja, ki s tesnimi sodelavci poskušajo prevzeti popoln nadzor v državi. Pri tem družno sodelujejo infantilni novinarji in mediji. Biti tiho in brez premisleka je hujše kot reagirati. Na ta način odpiramo vrata totalitaristom.  Glede na cenzuro, ki jo aktivno in nemilostno izvajajo EU politiki, družno z vsemi mediji izvajajo najhujši teror nad vsemi drugačemislečimi intelektualci, ki operirajo z dejstvi in ne z mnenji, kot to počnejo vladni “strokovnjaki”. Ali je zgolj koincidenca ali pa uveljavljen tip in model vodenja bolane tehno-totalitarne nazi politike.

Wolfovitz doktrina:

 

Leta 1992 Paul Wolfowitz; tedanji minister za obrambo ZDA je pripravil politični dokument, ki se je neuradno imenoval “Wolfowitzeva doktrina” in kasneje označen kot “Busheva doktrina”. Ni bil namenjen za javno objavo, vendar je istega leta pricurljal v New York Times. Ta dokument, ko je pricurljal v javnost, je bil deležen številnih kritik in sprožil javno polemiko o zunanji in obrambni politiki ZDA. Edward Kennedy; Ameriški odvetnik in politik, ki je kot ameriški senator iz Massachusettsa služil skoraj 47 let, od leta 1962 do svoje smrti leta 2009, je dokument kategorično razglasil za “poziv k ameriškemu imperializmu 21. stoletja, ki ga noben drug narod ne more ali ne sme sprejeti”. Druge kritike so politiko označile za odraz “imperialistične miselnosti”. Dokument je začrtal politiko “enostranskosti” in preventivnih vojaških ukrepov za zatiranje zaznanih potencialnih groženj drugih narodov in odvračanje držav od vzpona v status velesile. Glavne točke dokumenta so bile;

  1. ZDA so edina svetovna velesila in za svoj glavni cilj razglašajo, da ohranijo ta status s preprečevanjem ponovnega pojava novega tekmeca“. Preprosto povedano, ZDA ne bodo dovolile nobeni državi, da bi to izpodbijala.
  2. ZDA bodo vodile nov svetovni red in oblikovale prihodnost. Povedano naravnost, bodo ZDA ostale super sila in bodo pomagale svojim zaveznikom, da ostanejo boljši, z uporabo ameriškega orožja.
  • ZDA imajo pravico posredovati, kadar in kjer menijo, da je potrebno. Ta točka politike kaže, da ZDA razglašajo samouveljavljeno trditev, ne kot vodja, ampak gospodar sveta po hladni vojni.
  1. Na Bližnjem vzhodu in jugozahodni Aziji je naš splošni cilj ostati prevladujoča zunanja sila v regiji ter ohraniti dostop ZDA in Zahoda do nafte v regiji. Tako je bila želja ZDA hegemonija, zato je nadzor črnega zlata glavna točka obrambne politike.

ZDA še naprej priznavajo, da skupno konvencionalne sile držav, ki so prej sestavljale Sovjetsko zvezo, ohranjajo največ vojaškega potenciala v vsej Evraziji; in ne zavračamo tveganj za stabilnost v Evropi zaradi nacionalističnega odziva v Rusiji ali prizadevanj za ponovno vključitev novih neodvisnih republik Ukrajine, Belorusije in morda drugih v Rusijo. Vendar se morajo ZDA zavedati, da demokratične spremembe v Rusiji niso nepovratno in da bo Rusija kljub trenutnim težavam ostala najmočnejša vojaška sila v Evraziji in edina sila na svetu, ki lahko uniči Združene države. Z najpreprostejšimi besedami pazi na Rusijo in proti njej uporabi novonastale države.