MaddMagazine

Zda v vojni z Rusijo do zadnjega Ukrajinca

Rusia vs Ukraina

Vzroki krize v Ukrajini

V nizu dogodkov, splošne cenzure linčanja drugače mislečih, podobno kot za časa COVID histerije, neupoštevanja dokazov in zgodovinskih dejstev, enostranskosti zavajajočih informacij politikov EU in lakajskih medijev je potrebno povedati nekaj več o zgodovini odnosov ZDA, Nato ob podpori skavtov iz EU do Rusije in znova s podporo Vatikana.

Kaj so današnji vzroki krize v Ukrajini?

 1. Širitev Nata
 2. EU širitev – ekonomska odvisnost od zahoda ( Ukrajinska )
 3. Promocija demokracije kar pomeni dejansko uvajanje demokracije financiranje prevratov in postavljanje na oblast oseb, ki so naklonjene ZDA

Dogodki, ki so zaznamovali Ukrajinsko krizo:

Vrh Nata leta 2008 na katerem se odloči da se v Nato povabijo Gruzija in Ukrajina

22/02/2014 -državni udar v Ukrajini ( neposredno financirano in izpeljano s podporo ZDA-oranžna revolucija in dogodki po državnem udaru v Ukrajini prihod na oblast desničarjev z nacističnimi idejami. Poveličevanje Stepana Bandere (kolaboranta SS Nemčije) nacista, ki ga je po II svetovni vojni evakuirala in rešila ZDA. Zakaj? Zakaj ZDA in Eu spet podpirajo naciste. To je bistvo denazifikacije Ukrajine o kateri govori Putin.

23/02/2021 razveljavljeni zakon o manjšinskih jezikih beri Ruski in pravicah manjšin.

27/02/2021 Rusi postavljajo mejni nadzor na Krimu

( Dejansko so Rusi prisotni na Krimu že od prej  prej na podlagi  pogodbe z Ukrajino – vojaško oporišča Sevastopol)

Prispevek Italijanskega novinarja na temo odnosov Rusije in Ukrajine, ZDA-Rusije

link: Zgodovina odnosov Rusija-Ukrajina

Razumevanje odziva Rusije:

Cilj Ruske operacije je zagotovo priključitev Krima in Rusko govorečega področja vse do Moldavije. To se večne skriva.

Putina pravzaprav ne zanima okupacija cele Ukrajine in velika Rusija ( obnovitev cesarstva ), on je veliko inteligentnejši kot si mislijo USA in Eu, njega v tem trenutku kot odgovor na provokacije zanima uničenje Ukrajine.

Spomnim kaj je Putin povedal zahodu?

Imate dve možnosti.

 1. vrnitev na status quo pred 22/02/2014 zamrznite konflikt, vzpostavitev nevtralne Ukarajine
 2. ali pa nadaljujte igro, naredite Nato obrambni zid na naših vratih, kar bo povzročilo uničenje države-Ukrajine.

Glede na kaotično delovanje politikov EU in ZDA priča smo napačnim odločitvam, ki povzročajo nepovratno škodo vsem. Ali ne bi mogli prej uvideti vsa dejstva in se ne sprenevedati. Prepričan sem, da bomo ugotovili, kdo je v celi zgodbi negativec in kaj bomo potem? Obsodili naše politike? Zaprli jih kot krvožejne zločince?. Vse bo prepozno za prebivalce Ukrajine, Ruse in Ukrajince, ki so zgolj orodje v vojni, meso za klanje.

Rusija je velika sila in ne bo dovolila ZDA in NATO zavezništvu, da odvzame veliko del geostrateško pomembnega ozemlja na zahodni meji Rusije in ga vključi v zahod.

To je na splošno začudenje zelo presenetilo ZDA in EU čeprav je Monrojeva doktrina pomemben del zunanje hegemonistične politike USA ( skupaj z Wolfovitzevo doktrino ). Osnova te doktrine je, da  nihče ne sme postaviti vojaške baze na zahodni hemisferi niti blizu ZDA! ( spomnimo se Kubanske krize 60-ih let 20 st.)

Kaj bi bilo če bi Kitajska z Rusijo, Kanado in Meksikom ustvarila zavezništvo in postavila vojake na mejo z USA. Ali bi to v ZDA sprejeli v duhu bebave politike in politikov  21.st »no problem, welcome«?  Peace brothers? Brother in Arms? Če tako mislite imate resen problem tako kot ga je imel Obama. Obama in vsi njegovi svetovalci so bili presenečeni. Zakaj so bili presenečeni? Ker so politiki 21.st  in nimajo osnovnih znanj in veščin diplomacije, vse je pod okriljem deklariranega mirovništva, sprenevedavosti, navijaške miselnosti in totalitarističnih teženj. Lažje in lepše je imeti opravka z ljudmi 20.st, ki vedo kaj je beseda, iskrenimi in imajo odnos, spoštljivost, niso prevrtljivi in niso sprenevedavi. Macron je neposredno pred intervenco Rusije v Ukrajini bil na sestanku s Putinom in Zelenskim, kjer so se pogovarjali o takojšnjem izvajanju sporazuma iz 2015 ( ****??letnica preveri ) na katero je Zelenski pristal  in se po 24 urah premislil. Zakaj se Macron spreneveda?

Putin je jasno povedal – »uničil bom Ukrajino preden jo prevzamete«

V Eu in ZDA ga označijo za Hitlerja, norca ali iracionalenža, pa sami posegajo po nazi metodami in podpirajo skrajneže z nacističnimi idejami. Motijo se. Putin je zelo  strateško razmišljajoč, on ni glavni vzrok krize, on ne razmišlja o veliki Rusiji niti o veliki invaziji na Baltske države saj ve da je to dolgoročno nemogoče.

Putin ni kazal agresivnosti pred krizo. Ni dokazov v prid agresivnosti,  ravno nasprotno.

Nato širitev vodijo moški in ženske 21. stoletja, skauti, in matrone, šolani v duhu Klausa Schvaba in WEF , ki verjamejo, da je konec politike moči in ravnovesja velikih sil  in ne razumejo strateške politike ZDA ( Monroeva , wolfovitzeva strategija ). Mislijo, da lahko govorijo o miru in hkrati grozijo z orožjem na pragu Rusije. Dejstva je, da je Putin človek 20. stoletja človek, ki dobro pozna preteklost in s kom ima opravka.

22/02/2014 so se v Nato in EU  na čelu z ZDA odločili, da je Rusija agresivna in da želi veliko Rusijo.

Ekonomsko in varnostno upoštevanje krize?

Osnovno mnenje zahoda, da lahko Rusijo lahko ekonomsko kaznuješ in da se bodo vdali je zgrešeno. Jedro strateških interesov Rusije je nad ekonomskim in jih sankcije ne bodo uničile. Pravzaprav bodo sankcije bolj prizadelo ovelo EU.

Po ženevski konvenciji so sankcije izvedene na celo skupnost ali narod prepovedane natančneje to je zločin. Pa tako radi se EU in ZDA politiki se sklicujejo na zakone in pravice.

Ukrajina ni pomemben strateški cilj ZDA in ne bodo se bojevale za Ukrajino. Na drugi strani je za Ruse Ukrajina zelo pomembna  iz strateškega pogleda je pravzaprav jedro strateške varnosti. Tehtnica je na Ruski strani. Ali lahko Nato riskira jedrsko vojno zaradi Ukrajine, ki ni vitalnega značaja za ZDA. Rusija ima tisoče jedrskih konic. Ali je smiselno zaradi ne vitalnega interesa potiskati Rusijo ob steno? Spomniti se je potrebno Kubanske krize! ZDA, Kenedy je bil pripravljen uporabiti jedrsko orožje, če se Rusi ne bi umaknili iz Kube.

Rusijo potrebuje USA in EU, Kitajska raste v Aziji in ima samosvojo politiko do Azije, Rusijo potrebujejo zaradi Irana, Sirije. Imajo polne roke z Azijo, na drugi strani pa Evropa ni pomembna. Rusijo potrebujejo zaradi ravnotežja koalicije zoper Kitajsko ( interesi Japonske, Vietnama, Južne Koreje,  Singapurja, Taiwana, Iindije ). Zato Rusijo potrebujejo, drugače je pošiljajo v roke Kitajcem.

Odnosi med USA in Rusijo so najnižji ravni, niti za časa hladne vojne niso odnosi bili na tako nizki ravni.

SSSR za časa predsednika Mikhaila Gorbacheva 1985-1991:

Decembra 1991 SSSR ni razpadla, kot to mislijo. V kraju Belavezha so se trije predsedniki, Yeltsin- Rusije,  Kravachuk- Ukrajine in beloruski predsednik Shushkevich odločili razpustiti SSSR . Yeltsin je bil predsednik Rusije, ki je bila večji del SSSR  in je želel prevzeti moč od Gorbacheva. Z razpustitvijo SSSR je todi prenehal Warshavski pakt.

USA niso vedeli kako ravnati z novo entiteto Rusijo. Kakšna  bo politika USA do Rusije?

Tudi Yelsin se je spraševal kakšen odnos bi moral biti Rusije do USA.

02-1992 je bil Yeltsin na obisku v  USA  v kongresu je ponudil roko prijateljstva, da skup z USA zgradijo boljši svet brez vojn in uničenja. To so v osnovi želeli. Danes ni več tako, danes želijo partnerstvo.

Kakšen odziv je dobil?

Usa je lahko izbirala dve poti. Obe poti so imele podpornike v politiki USA, vendar je prevladala druga pot, pot vladarja sveta.

 1. Ali Rusijo obravnava kot sovražnike po 2. svetovni vojni, Nemčijo Italijo, Japonsko in preprečijo prihod nazistov in fašistov in komunistov na oblast ( Marshallov plan) z ogromno denarja in vlaganjem v ozek cilj razviti določene stvari in ne dovoliti drugim da jih razvijajo. To bi bila lahko politika do Rusije. Razvoj demokracije v Rusiji ( rusija v 1000 letih ni imela demokracije) da se komunizem ne bi vrnil v Rusijo.
 2. Drugi pristop in napačno ocenjen za primernega v slogu let ste imeli jedrsko orožje nad glavami celega sveta, vse ste ustrahovali in izgubili hladno vojno in plačali boste za to. Kaznovani boste za to.

Leta 1992 je v USA pricurljal dokument i izzval pretrese v svetu. Paul Wolfowitz  visoki uradnik odgovoren za politiko pod ministrstvom obrambe je napisal dokument znan kot »wolfovitz doctrine« pozneje je inkorporirana kot Busheva doktrina. Osnova dokumenta je v smislu USA ne bodo dovolile nobeni državi da jo izziva, USA mora ostati superiorna država. ( očitno po vzoru nacistov in Hitlerja ). Zaveznikom ne dovoli razvoj lastnega orožja. To bo storile USA za njih. Opazovati je treba Rusijo, ker ne vedo v katero smer bo šla. Medved se lahko ponovno vzdigne.

Edward Kennedy je povedal, da je to imperialistični dokument katerega nobena država ne sme sprejeti.

Hitro je bil povlečen in predelan ( Cheney ) v smislu, da Rusija in ZDA morajo biti edine velesile. ( več o tem v nadaljevanju )

Odnos do Rusije je bil podcenjevalski in zaničujoč v smislu vi niste velesila, bodite tiho. Če sledite politiki ZDA do Rusije je to zelo očitno in evidentno.

Gorbachev je leta 1991 bil  zaprošen od mnogih politikov da dovoli združitev Nemčij in da zruši berlinski zid. James Baker je izjavil, da če se to dovoli, Nato se ne bo premaknil niti za milimeter proti vzhodu.

Decembra 2017 je univerza George Washington objavila te pogovore in umaknila oznako skrivnost. Ne samo Baker, Genšer je tudi to potrdil.

Ni rečeno, da lahko Gorbachev ustavi združevanje Nemčij vendar je privolil in zrušil berlinski zid, NATO je ostal na mestu. V času Georga Busha seniorja in prve 4 leta Billa Clintona se je to spoštovalo.  Leta 1996 se je Clinton odločil za širitev NATA.  Tri države nekdanjega Waršavskega pakta Poljska, Češka in Madžarska.

Novinar Thomas Friedman NYT je leta 1998  vprašal Georga Kennania ( foreign affairs now a word from x ) kaj misli o odločitvi o širitvi NATA. 02/05/1998 je Kennania izjavil, da je to začetek nove hladne vojne, Rusi se bodo postopoma tiho in negativno odzvali in bo to vplivalo na njihovo politiko, mislim, da je to dramatična in tragična odločitev, ki bo imela dolgoročne posledice. Za širitev NATA ni bilo nobenega razloga.

Na tej točki se je vse začelo dejansko. Reakcija Rusov je bila burna.

Yeltsin je odgovoril, »obljubili ste, da tega ne boste naredili. Kako vam lahko zaupamo, če ste obljubili? »

Če zgodovinsko pogledamo, od prihoda Gorbacheva leta 1985 pa do 2007 ko je Putin prišel na položaj – 22 let Rusije ne moremo najti v zunanji ali notranji politiki dokazov da je Rusija kakorkoli jezila ali iritirala ZDA ali kogarkoli drugega.

Kaj je Rusija dobila kot povračilo?

 1. Širitev nato- NATO je ZDA, drugi so nepomembni sateliti.
 2. bombardiranje Jugoslavije.
 3. odcepitev in priznanje kosova, ki je stotine let del Srbije.

Rusi so povedali, da ZDA spušča duha iz steklenice, da bodo druge države storile enako. In Rusija je prav to naredila. ( Abhazija )  Proces bo nepovraten.

Putin je leta 2000 zaprosil za partnerstvo z Natom. Povedal je, da je NATO ustanovljen za zaščito evrope od Sovjetske agresije, napada nepredvidljive države. Ni več SSSR-a in Warshavskega pakta. Zakaj se ne more ustanoviti organizacijo v kateri bi Rusija bila njen član je povedal Putin. Lahko bi skupaj reagirali in se zaščitili od kakršnekoli nevarnost ali agresije.

Odgovor je bil v smislu da je Rusija prevelika, in ne morete v EU, niste pomembni.

Rusija je opravičeno smatrala  da so v ZDA in EU žaljivi in nespoštljivi.

Putin je Georgu Bushu jr. Dne 11/9 ponudil pomoč v borbi zoper teroriste, pomagal bi v Afganistanu, dovolil bi vojake NATO v Aziji, naravnost ob Ruskih mejah in v Gruziji. To niso bile samo besede, iskreno je želel sodelovati v skupnem partnerstvu. Ni dobil nič v zameno.

Leta 2007 v Munchenu je na Varnostni konferenci povedal  » Mislim, da je očitno, da širitev nato nima nobene zveze z modernizacijo samega zavezništva ali z zagotavljanjem varnosti v Evropi. nasprotno, predstavlja resno provokacijo, ki znižuje raven medsebojnega zaupanja. Imamo pravico vprašati proti komu je ta širitev namenjena? In kaj se je zgodilo z zagotovilom naših zahodnih partnerjev po razpadu Warshavskega pakta, kje so danes te izjave? Nihče od prisotnih se jih niti ne spomni. Ampak dovolil si bom, da to občinstvo spomnim, kaj je bilo rečeno. Rad bi citiral govor generalnega sekretarja g. Bernerja 17. 5. 1990 , takrat je rekel, citiram dejstvo je, da nismo pripravljeni namestiti vojske NATO izven Nemčije in daje Sovjetski zvezi trdno varnostno jamstvo. Kje so te garancije?« odgovor je bil sprenevedav, da so garancijo dali SSSR-u in ne Rusiji. Kakšno reakcijo potem lahko pričakujemo. Leta 2017 je Putin povedal » naša napaka je, da smo vam preveč verjeli in zaupali, a vaša napaka je, da ste to poskusili izkoristiti. »

Zdaj smo tukaj in situacija je takšna zardi odnosa ZDA, NATO in EU do Rusije in ne obratno.

Putinov odnos do zahoda posebej do ZDA in Putina takšnega kot je danes je ustvarila ZDA.

Putin ne zaupa zahodu. Ne zaupa ZDA. Kdo od politikov je še kompetenten in kredibilen.

Zdaj smo v novi oboroževalni tekmi, kar je grozno in zastrašujoče. V novi hladni vojni smo.

 

Pregled zadnjih treh desetletij lahko pomaga vsakomur, da zlahka razume, da so ZDA in njeni zahodni zavezniki: Nato, od razpustitve SSSR leta 1991, vključeni v ustvarjanje kaosa in nereda v večini vzhodnih regij sveta. Zasnova politične nestabilnosti in nereda na Bližnjem vzhodu, v Iranu, Afganistanu in Pakistanu je le doseči nekaj ciljev, kot je

 1. prodaja orožja ZDA; na žalost v transakciji človeške krvi,
 2. ohranjanje finančne premoči s financiranjem v imenu podpore in pomoči; kot se zdaj dogaja v Ukrajini,
 • in pozorno spremljajte najbolj možno grožnjo; Rusija. Ker se je geografski nadzor ZDA v zadnjih nekaj letih znatno zmanjšal, če upoštevamo primer Bližnjega vzhoda in Afganistana. Načrt ZDA za Sirijo ovira Rusija. Manipulacija ZDA v Pakistanu se je zmanjšala. Zmožnost ZDA tesnega nadzora in razporejanja orožja postaneta težka, zato bi lahko bila boljša možnost kot angažiranje Ukrajine, da bo služila namenu, namen pa je ohraniti status velesile.

Uvedba sankcij proti Rusiji in donacija 2 milijardi USD za podporo Ukrajini kaže na frustracijo Zahoda, da ne dovoli, da se Rusija ponovno dvigne. Ali pa morda ne dovolite, da Vzhod prevladuje v svetu. Pravo vprašanje je, zakaj si zahodne sile želijo narediti Ukrajino članico Nata, tudi za ceno vojne? Očitno je, da je ‘Wolfowitzeva doktrina’ še vedno v krvi obrambne politike ZDA in taka politika nikoli ne more združiti sveta. Takšna imperialistična miselnost nikoli ne more biti zavezujoča sila. Zgodovina je večkrat pokazala, da egocentrične in egocentrične moči nikoli niso preživele dolgo. Takšna nepremišljena pooblastila lahko škodijo njihovim interesom, vendar jih na koncu uničijo njihove lastne odločitve. Lažje, a globoko povedano, ZDA so zamrznile rusko premoženje, ker je Rusija izvedla operacijo v Ukrajini, hkrati pa so ZDA zamrznile afganistansko premoženje, ker so ZDA napadle Afganistan. Poglejte ironijo in kakšna anomalija.

 

Mediji v Rusiji blatijo in negativno prikazujejo  EU in USA in obratno, ravno tako v USA in EU mediji negativno prikazujejo Rusijo. Cenzura se izvaja široko in aktivno, pranje možganov na vseh straneh. Kje je svobodno in neodvisno novinarstvo. Glavni mediji so pod kontrolo politike, novinarji, ki se imajo za novinarje to niso, samo prenašalci informacij opranih možganov in slepi lakaji politike, piskarala v rokah politike, igrajo igro, destruktivno vlogo pri kreiranju strahu , nenaklonjenosti, nezaupanju pri ljudeh na obeh straneh. Herman Goering ( Hitlerjeva desna roka, za tiste ki ne vedo )   je povedal v intervjuju »Naravno je, da ljudje ne želijo vojne. Navsezadnje so voditelji države, ki odločajo o politiki. Enostavno je vleči ljudi zraven, pa naj bo to demokracija ali fašistična diktatura, ali parlament ali komunistična diktatura. Glas ali brez glasu ljudi je vedno mogoče pripeljati do ponudb voditeljev. To je zelo lahko. Vse kar moraš povedati ali narediti je, da jim poveš, da so bili napadeni in obsodite mirotvorce zaradi pomanjkanja patriotizma in izpostavite, da je država v nevarnosti. Deluje enako v katerikoli državi.«

Nič ni tako kot se prikazuje v medijih. Ob posebni operaciji za denazifikacijo Ukrajine in dolgoletni krizi se je pokazalo, da politiki nimajo niti osnovnega znanja iz zgodovine kaj šele o obveznostijh danih v imenu držav,  danih zavez, ali se sprenevedajo,kar je še hujše. Svet se ni začel s njihovim prihodom na oblast, čeprav so v to prepričani. Nimajo niti minimalnih veščin in znanja, intelekta za kredibilnega politika kvečjemu za marginalnega primitivnega nogometnega navijača, bedastega nacionalista in šovinista. Navijaško obnašanje parlamentarcev EU v parlamentu samo dokazuje njihov primitivni nivo drugače ne bi pozdravljali z Ukrajinskim nacističnim pozdravom in skrunili vrednote zmagovalcev v drugi svetovni vojni,  ne bi navijaško in totalitaristično, populistično pozivali na obračun z Rusijo. To so domene primitivcev, spreobrnjencev in črnomašnikov. Zakaj Eu in ZDA izvajajo tak obsežne sankcije zoper Ruse in Rusijo, čeprav ne bodo prinesle rezultatov, Rusija se ne bo vdala. V zgodovini se je izkazalo, da ekonomske sankcije ne učinkujejo. Zakaj tako obsežno kaznovanje ljudi, ki je po Ženevski konvenciji označeno za zločin. Zakaj cenzuriranje vsega kar je iz Rusije in povezano z Rusijo? Ali se bojijo resnice? Resnica se bo pokazala tako kot z COVID-histerijom. Ali si bomo to zapomnili? Zakaj prepoved delovanja Ruskih kulturnih ustanov po svetu? Ali bo naslednje požig knjig briljantnih Ruskih pisateljev in poetov. Prepoved izvajanja glasbe ruskih kompozitorjev! Ali smo v letu 1938 v Nacistični Nemčiji? To so nacisti počeli. Spomnimo se razlogov za napad na Afganistan in Iraq, Sirijo in Jemen. Ali niso največji podporniki talibanov Saudijska Arabija in Emirati s katerimi Amerika nikoli ni prenehala sodelovati, bolje rečeno kupovati nafto od njih. Ali v imenu lastne koristi najdemo izgovore? Ali lahko počnemo vse to brez sankcij. Rusija je še vedno velesila, Kitajska pa je vse bližje temu. Novi red bo zahtevan, v katerem ZDA ne bo izvzeta. Eu je popolni outsider v svetovnem dogajanju. Vse kaže na sprevrženost zahodnega sveta.

Spomniti je treba, da je z Oranžno revolucijo z državnim udarom v Ukrajini na oblast prišla, s pomočjo USA, skrajnje desna politična opcija, ki slavi » nacistične junake » iz druge svetovne vojne, Stepana Bandere in njegovih zvestih vojakov. Ta politična opcija se je lotila čistke Ukrajine. V drugi svetovni vojni so Banderovci na strani Nacistov imeli idejo o čisti Ukrajini, očiščene od Rusov, Poljakov in Judov. Za sodelovanje z Nacisti in zločine v Ukrajini in na Poljskem, Ukrajina ni nikoli odgovarjala nikomur za zločine v drugi svetovni vojni. ZDA je vseskozi prisotna v Ukrajini z edinim ciljem, provokacije in ogrožanje  Rusije. ( Wolfowitz doktrina ). Pozablja se da so provokatorji NATO in USA izkoristili Ukarijo za svoje cilje in je Ukrajina sama odgovorna za svoje početje. Dregnili so medveda!  Zelinski in vsi drugi so presenečeni. Nič čudnega, zanemarili so Rusijo in njene strateške varnostne cilje. Ali so res mislili, da bo Nato vstopil v spopad. Ukrajina ni vitalen cilj zunanje politike USA. Visoko ceno bodo plačali za uresničitev svojih nacističnih idej. Ne pozabimo, da je v Ukrajini močno prisoten kapital ZDA in sina sedanjega predsednika ZDA senilnega Bidena. Ukrajina je precej revna in zelo korumpirana država. Nič se ni spremenilo z »uvajanjem demokracije« v Ukrajini. Biolaboratoriji uničeni v prvih dneh intervence so postavljeni po Ukrajini, ki nikomur v Ukrajini ne odgovarjajo. Izven pravnega reda Ukrajine in ostalega sveta. Mar ni to vse zaskrbljujoče? Ali ste mislili, da bo Rusija to mirno gledala.

Vodeni smo s strani medijev, politikov v Rusiji, in nič manj v  ZDA in EU. Manipulirani smo spretno in brez milosti. V vojni smo! Predvsem s svojimi voditelji.

 

 

Wolfovitz doktrina:

Leta 1992 Paul Wolfowitz; tedanji minister za obrambo ZDA je pripravil politični dokument, ki se je neuradno imenoval “Wolfowitzeva doktrina” in kasneje označen kot “Busheva doktrina”. Ni bil namenjen za javno objavo, vendar je istega leta pricurljal v New York Times. Ta dokument, ko je pricurljal v javnost, je bil deležen številnih kritik in sprožil javno polemiko o zunanji in obrambni politiki ZDA. Edward Kennedy; Ameriški odvetnik in politik, ki je kot ameriški senator iz Massachusettsa služil skoraj 47 let, od leta 1962 do svoje smrti leta 2009, je dokument kategorično razglasil za “poziv k ameriškemu imperializmu 21. stoletja, ki ga noben drug narod ne more ali ne sme sprejeti”. Druge kritike so politiko označile za odraz “imperialistične miselnosti”. Dokument je začrtal politiko “enostranskosti” in preventivnih vojaških ukrepov za zatiranje zaznanih potencialnih groženj drugih narodov in odvračanje držav od vzpona v status velesile. Glavne točke dokumenta so bile;

 1. ZDA so edina svetovna velesila in za svoj glavni cilj razglašajo, da ohranijo ta status s preprečevanjem ponovnega pojava novega tekmeca“. Preprosto povedano, ZDA ne bodo dovolile nobeni državi, da bi to izpodbijala.
 2. ZDA bodo vodile nov svetovni red in oblikovale prihodnost. Povedano naravnost, bodo ZDA ostale super sila in bodo pomagale svojim zaveznikom, da ostanejo boljši, z uporabo ameriškega orožja.
 • ZDA imajo pravico posredovati, kadar in kjer menijo, da je potrebno. Ta točka politike kaže, da ZDA razglašajo samouveljavljeno trditev, ne kot vodja, ampak gospodar sveta po hladni vojni.
 1. Na Bližnjem vzhodu in jugozahodni Aziji je naš splošni cilj ostati prevladujoča zunanja sila v regiji ter ohraniti dostop ZDA in Zahoda do nafte v regiji. Tako je bila želja ZDA hegemonija, zato je nadzor črnega zlata glavna točka obrambne politike.
 2. ZDA še naprej priznavajo, da skupno konvencionalne sile držav, ki so prej sestavljale Sovjetsko zvezo, ohranjajo največ vojaškega potenciala v vsej Evraziji; in ne zavračamo tveganj za stabilnost v Evropi zaradi nacionalističnega odziva v Rusiji ali prizadevanj za ponovno vključitev novih neodvisnih republik Ukrajine, Belorusije in morda drugih v Rusijo. Vendar se morajo ZDA zavedati, da demokratične spremembe v Rusiji niso nepovratno in da bo Rusija kljub trenutnim težavam ostala najmočnejša vojaška sila v Evraziji in edina sila na svetu, ki lahko uniči Združene države. Z najpreprostejšimi besedami pazi na Rusijo in proti njej uporabi novonastale države. Ta točka politike se nanaša na sedanje razmere v Ukrajini.